Please change orientation
Skip to content
Construction photo, 05.12.20

The Jones Beach Energy and Nature Center will inspire a new generation of environmental stewards to consider the complicated history of the natural world and energy production, how they intertwine, and their mutually beneficial potential.

As a net zero building that will meet Governor Cuomo’s recently signed Climate Leadership and Community Protection Act’s objectives almost thirty years before its targets, the building itself, as well as its real- time energy performance, will be prominently displayed as part of the permanent exhibition.

The building’s linear footprint emerges from the reuse of foundations belonging to a Robert Moses-era bathhouse, extended on two sides with additional piles. At 330 feet in length, the new one-story building has been designed as a “chalet for all”, continuing the public legacy of the site.

Organized around a series of interior volumes housing offices, support spaces and classrooms, a continuous sequence of exhibition spaces flows outwards to a shaded exterior perimeter deck, and onwards to the site at large. The building’s distinctive wave-like form, signaling the sloping ceilings of the gallery spaces within, conveys the underlying organization in both energy and nature.

9.5 acres of Moses-era concrete surface parking have been demolished, and reused as subbase under the building, new roads and a new immersive landscape. Envisioned as a dune restoration project using native species, the landscape will also perform as an armature for an outdoor interpretive exhibition.

Surrounded by on all sides by a shading canopy,  the building’s 700 feet of perimeter provides an armature for expanded programming and unforeseen events.

Galleries feature extensive glazing, including clerestory windows.  As a result, the interior will be luminous and visually connected to its stunning natural site, eschewing the separation between interior and exterior typical of many museums.

The building’s wave- like profile, signaling the sloping ceilings of the gallery spaces within, conveys waves in both energy and nature.

Client: NYS Office of Parks, Recreation, and Historic Preservation / PSEG Long Island / Long Island Power Authority
Location: Jones Beach State Park, NY
Status: Under Construction
Dates: 2018-2020
Sq Footage: 12,000
Program: Exhibition spaces, classrooms, offices
Environmental: Net Zero: 300 PV panels and a large battery ensure that the building can island for 6 hours. Geothermal wells provide heating and cooling.  Extensive solar shading, natural and sustainable materials.

Design Team: Eric Bunge, Mimi Hoang | Amanda Morgan, Laura Buck | Matthew Sikora, Jason Kim, Isabel Sarasa, David Mora, Paul Mok, Michelle Lin, Sarah Bernard

Collaborators: Landscape: Starr Whitehouse | Exhibition Design: AJA Architecture and Planning | Structural Engineer: Silman | MEP and Civil  Engineer: FPM Group, Ltd | Lighting Designer: Lumen Architecture, PLLC | Graphic Design: Tactile | Exhibition Design: Tactile, AJA Architects | Cost Estimator: Ellana Inc