Party Wall
New York, NY

This interactive installation at the SoHo gallery Artists Space, created a variable boundary in the gallery, dividing visitors into different sides of the room. Party Wall allowed “neighbors” to dynamically modulate the thermal, acoustic and spatial qualities of a simple screen made with 2″ thick bands of foam. In this initial prototype, proximity sensors embedded in the foam detected the presence of “neighbors” and triggered tiny servo motors.

The motors exerted tension on synchromesh pulley cables attached to the foam layers, causing variable compression and expansion, and resulting in varying apertures and densities of foam. Beyond raising issues of property and ownership in the gallery context, future iterations of Party Wall could respond to light, heat or sound, and correspondingly modulate optical, thermal or acoustic attributes of a wall.

The project was generously funded by Elise Jaffe + Jeffrey Brown.

Party Wall
Client : Artists Space
Project Location : New York, NY
Status : 2005
Program : Installation at Artist Space
nARCHITECTS Team : Eric Bunge, Mimi Hoang (Principals); Nicolas Salto Del Giorgio (project architect); Jorge Pereira, Takuya Shinoda
Collaborators : Interactive Design Consultant: Parul Vora and Jeff Weber
Fabrication: nARCHITECTS